Plommonkaka

Plommonkaka, Amelies hus, godaste, bästa plommonkakan.
Vi har inga egna plommonträd men när hösten kommer kan jag ändå inte låta bli att köpa en korg plommon för att göra denna smarrigt syrliga plommonkaka toppad med hasselnötter och citron.

Recept plommonkaka:

Kakdeg:
75g smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Rör ner äggen och till sist mjölet blandat med bakpulvret. Häll smeten i en smord och bröad form ca 20 cm i diameter eller motsvarande storlek. Halvera plommonen och ta bort kärnan. Doppa snittytan i srösocker och lägg dem sedan upp och ner på smeten. Förgredda kakan ca 10 minuter i 175 grader.

Fyllning:
1/2 dl strösocker
1 dl vispgrädde
1 ägg
1 dl hasselnötter
Rivet skal av en citron

Vispa grädden löst. Rör ner ägget och strösockret. Riv citronskalet och hacka nötterna grovt. Rör sedan ner detta i smeten. Häll fyllningen ovanpå plommonen och grädda sedan ytterligare ca 20 minuter eller tills kakan fått fin färg.

Servera kakan gärna med löst vispad grädde eller njut den bara som den är till en kopp kaffe!

Kram Amelie

plommonkaka-2l  plommonkaka-4l plommonkaka-5l plommonkaka-6l plommonkaka-8lplommonkaka-7l

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *