Äppelsmulpaj-1L

Smulpaj på äpple och päron

Äppelsmulpaj-1LDe bara faller och faller. Ner till marken. Äpplen och päron.
Alvar frågar varje dag efter förskolan nu ”Kan vi baka nåt mamma?”
Vi bakar paj, vi gör marmelad och vi äter dem som de är.
Den här dagen blev det smulpaj. Med vaniljsås!

Receptet är samma som det jag använde till rabarberpajen i våras.

1 kg frukt
2 dl socker
½ citron
3 msk potatismjöl
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
250 g smör
½ tsk flingsalt

Skala och skär frukten i mindre bitar. Skölj i vatten och blanda sedan med socker, potatismjöl och saften ifrån en halv citron.

Ta en ny bunke och rör ihop smör, mjöl, havregryn och flingsalt.

Smörj formen och lägg först fruktblandningen och smula sedan över degen. Grädda 25 minuter i 210 grader.

MUMS!

Äppelsmulpaj-2LÄppelsmulpaj-4LJust den här gången provade vi att ha skalet kvar, men tror jag gör utan nästa gång igen… =)

Äppelsmulpaj-5L

Äppelsmulpaj-6L

Äppelsmulpaj-7L

Patina-3L

Avskavt och orört – När loppis är som allra allra bäst

Patina-3LI somras bjöd en väninna med mig på Loppisrally i salatrakten. Hon hade fått höra av sin gamla kollega som i sin tur hört av sin granne att det fanns ett övergivet hus som nu var köpt efter 30 år av övergivenhet. Den nya ägaren hade köpt huset med allt vad som fanns i det och nu under loppisrallyt skulle de öppna sina dörrar för att försöka sälja av så mycket som möjligt. Min väninna hade visat mig lite bilder ifrån huset på sin mobil och jag är av den sorten (som jag hoppas och tror att jag inte är ensam om) att jag bara smälter när jag ser ett övergivet hus som är orört och fullt av patina – En möjlighet att få resa tillbaka i tiden.

När vi kommer dit kan man inte undgå att höra hur flera besökare pratar på olika håll om hur mycket jobb det är. Att det för för mycket jobb. Och det är det. Förutom för vissa få.

Det finns de där som inte kan sluta drömma.

Ägaren själv verkar nästintill oberörd över allt arbete som ska utföras. – Något ska man väl ha och göra, säger han. Han har redan färdigställt ett renoveringsobjekt tillsammans med sin familj och är nu redo för nästa hus. Tanken är att de ska flytta in här. När tiden dagas. Jag frågar om tidsperspektivet på renovering? – Det finns inte, får jag till svar. Fem år frågar jag? Mellan fem och tio säger han med ett leende. Och det är nog endast med den insikten och inställningen som man kan klara av ett projekt i den här kalibern.

Till försäljning i huset finns det bland annat gamla kläder, porslin, husgeråd och möbler. När jag går igenom rummen och står och blickar ut över ett  bord överfyllt av gamla läderbarnskor, glasburkar och diverse saker som man faktiskt inte vet vad det är så hör jag en svag röst som säger till en av de nya ägarna  Jag har bott i det här huset.

Och det är då som tiden verkligen stannar på riktigt.

Är det hans barnskor, är det hans mamma som har syltat i dessa burkar och spunnit vid garnvindorna? Tore, ger intrycket av att vara en lugn äldre man. Lite kortare och i god form. Inga större gester eller högre toner kommer ur hans mun. Tyst och iakttagande går han runt i huset. Jag undrar vad han tänker, vad han minns om livet i det här huset.

Så vad är det som gör att det nästan pirrar i kroppen när man går igenom rummen och ser den utpräglade patinan på varje kvadratcentimeter. För mig är det känslan av och den starka upplevelsen av att ha kastats långt tillbaka i tiden…

Så vad fick jag med mig hem då? =) Tre underbara vintagekuddar, en drängastol och en fantastisk upplevelse. En av kuddarna kan ni se här i inlägget om sommarens bästa loppisfynd… Dessutom lyckades jag övertala min mor att köpa det underbara köksskåpet som ni kan skymta längre ner ibland bilderna.

Ha det fint!
Kram Amelie

Patina-9L

Patina-4L

Patina-1L

Patina-11L

Patina-2L

Patina-10L

Patina-6L

Patina-5L

Patina-8L

Patina-7L

Kubhyllor-1L

Plats för fint

Kubhyllor-1LÖverblivet byggvirke kan ju inte bara ligga. Så min sambo drog igång ett litet inredningsprojekt. Han limmade ihop tre gigantiska plywoodskivor och när de hade torkat sågade han upp dem i olika storlekar till 6 stycken kubhyllor. Kanterna har han fasat så att plywooden ska komma fram än lite mer. Alla sidor utom framkanten har han målat vita.

Här har de fått sin plats i ett annars ganska omöjligt hörn för möblering i vårt vardagsrum. Men nu har hörnet fått en helt annan innebörd med denna inredningsdetalj. Det har nästan blivit mitt favorithörn kan man säga. =) Lycka är att få en massa plats för fint. Loppis, blandat med Tom Dixon, Iittala och lite grönt. Lyckoklöver och sticklingar av palettblad som jag fick på posten ifrån den här
fina tjejen har fått flytta in.

Det är alltid lika skönt när ett projekt blir avslutat och spännande att se vad vi hoppar på härnäst. Med största sannolikhet blir det en kaffebänk till espressomaskinen. Det ska bli så skönt när det väl blir klart för idag tar espressomaskinen upp alldeles för mycket plats
i vårt lilla lilla kök…

Kram Amelie ♥

Kubhyllor-3L

Kubhyllor-4L

Kubhyllor-2L

Rosenskära-1L

Rosenskära

Rosenskära-1LJag blev helt betagen när jag såg den första gången. Rosenskäran. Pappas fru hade fyllt rabatterna. Men allra vackrast var de i en vas inne på deras bord.

I år var det första gången jag sådde den själv. Lite sent blev det – så klart. Men nu blommar de i sakta fart, så underbart, en efter en. Här har jag satt dem tillsammans med klasar ifrån vår vipphortensia.

I helgen blir det kusinlunch och pajbak inför det. Inte mycket annat. =)

Ha en trevlig helg!

Rosenskära-2L Rosenskära-3L

Svartavinbär-2L

Smarrig svartvinbärsmarmelad

Svartavinbär-2LEn favoritmarmelad är svartvinbärsmarmeladen. Och den är dessutom busenkel att göra. Syltsocker, svarta vinbär och lite vatten
är allt som behövs.

Mina barn bara älskar marmeladen/sylten… och det gör jag med. =) Tillsammans med yoghurt och lite müsli eller på en rostis med ost blir det supergott.

Recept
Recept 2 l svarta vinbär
I kg syltsocker
3 dl vatten.

Häll upp svarta vinbären och vattnet i en stor kastrull och låt kocka på medelvärme i ca 10 minuter. Rör i sockret och koka vidare på låg värme ca 5 minuter tills sockret har löst sig.

Häll sedan upp den varma marmeladen i rena varma burkar. Jag brukar diska ur de burkar jag vill använda och sedan doppa dem i en kastrull med kokande vatten. Förslut direkt och förvara sedan svalt.

Jag använder alltid blandade glasburkar som jag sparat på. Det kan vara svårt att få bort etiketterna men om man lägger burkarna i varmt vatten kan man sedan skrapa bort etiketterna med en plastkniv. Sedan använder jag svinto och gnuggar bort det klister som blivit kvar.

Svartavinbär-4L

Svartavinbär-1LI år fick det bli etiketter med hjälp av en Labelmarker
som jag köpt på Panduro.

Svartavinbär-3LKaffe, rostis och svartvinbärsmarmelad. Mums.

Kram Amelie

Trädgårdsmarknad-4L

Pelargonkärlek

Trädgårdsmarknad-4LI helgen var jag med på trädgårdsmarknad på Mormorstäppan i Torshälla för att försöka banta ner min pelargonfamilj. Dagen bjöd på underbart väder och många glada samtal om grönt.

Varje vår tar jag sticklingar av min pelargoner så de blir bara
fler och fler. Om ett par månader är det dags för vinterförvaringen.
Jag brukar ha mina pelargoner i vår källare. Jag ställer bara ner dem i buntar i större plastbackar. Sen vattnar jag en skvätt högst en
gång i månaden.

Det brukar vara på vippen att de överlever, men sen i februari plockar jag fram dem, klipper dem hårt och ger dem ny jord.
I söderfönstret får de sedan bäst fart.

Vad jag kunde förstå på marknaden var det många som tyckte att det var svårt med övervintring och att väcka dem. Personligen tror jag att man inte ska överarbeta pelargoner utan lita på deras växtkraft. De kommer ju ursprungligen från Sydafrika och där växter de vilt och klarar sig helt på egen hand. Själv älskar jag att få ta del av den växtkraft de har och som blir så synlig när de sätter fart i början på mars!

De liksom kommer med våren hemma hos oss… ♥

Trädgårdsmarknad-6L

Trädgårdsmarknad-2L

Trädgårdsmarknad-8L

Trädgårdsmarknad-3LL