Surt, sött och lite salt

Rabarber1LK
Jag vet hur det brukar bli nu för tiden när det nalkas fest. Inte för att jag var klar i tid förut heller men det har ju helt tagits till en annan nivå sedan man fick barn. Speciellt desserten brukar bli lidande eller rättare sagt jag brukar bli lidande. Efter middagen ska man först natta barn för att sedan springa ner till köket och börja med efterrätten. Om man ovanpå detta lägger till att jag är en riktig virrpanna i köket så förstår ni, det blir inte bra.

Så därför bestämde jag mig för att göra en rabarberpaj i förväg till midsommarfesten. Toppenskönt att ha någonting klart, bara slänga in i ugnen på uppvärmning när det är dags.

Mitt eget recept på en rabarberpaj som inte blir för söt:
(det fixar ju ändå glassen ;) )

1 kg rabarber
2 dl socker
½ citron
3 msk potatismjöl
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
250 g smör
1 dl hasselnötter
½ tsk flingsalt

Receptet räcker till två pajer, beroende på formstorlek.

Rabarbern, skala och hacka rabarbern i 2 till 3 cm stora bitar. Skölj väl i vatten och häll upp i en bunke. Det gör inget om lite vatten blir kvar. Rör ner sockret och potatismjölet. Pressa den halva citronen och rör ytterligare.

Pajdegen, ta en ny bunke och blanda rumstempererat smör med havregryn, mjöl och salt. Hacka hasselnötterna grovt och blanda i dem.

Smörj formerna och lägg ut ett jämt lager med rabarber. Smula sedan ut degen. Grädda en halvtimme i ugnen på 200 grader.
Ta ut pajen precis när den första färgen kommer. Klart! Imorgon serveras rabarberpajen tillsammans med jordgubbar och vaniljglass. Det är ju ändå midsommar så jordgubbarna måste vara med. ♥

Rabarber3LK

Comments are closed.