Det där med att börja i rätt ände…

Rabatt runt träd.Några underbara höstdagar i trädgården har gett mig blåsor på händerna och träningsvärk i kroppen. Det har snurrat i mitt huvud om hur jag ska kombinera växter. Högt och lågt, runda blad vid sidan av smala blad, rött ihop med grönt och lime osv..  Dessutom var det mycket utav det jag skulle plantera som var ganska risigt och visset, så jag hade lite svårt att avgöra hur det verkligen kommer att se ut när allt står i blom nästa år. Men, i värsta fall får jag väl bara möblera om lite då…

Trädgårdens tur
Vi flyttade in i vårt hus i december 2012. Sedan dess har vi jobbat och jobbat – med huset. Men trädgården då? Där fanns inte mycket när vi flyttade in. Trots att det är ett gammalt hus fanns här inte en enda rabatt. Några buskar syren, några rosor och en pampig rododendron i norr. Det var allt.

Och då är det ju så att man inte ska börja med att plantera lite här och lite där, men det är precis vad jag har gjort. Och nu fortsätter jag med det. Men nu, i alla fall med tanken om vart jag ska ha mina rabatter och mina rabattavgränsningar.

Hela vår trädgård är en backe. Det finns vissa platåer, men vi ska i vår fylla ut ytterligare så att vi får aningen mer plan mark att sitta, spela fotboll och plantera på. Men där jag vet att vi inte ska ändra på marknivån kände jag att det var dags att börja. Dels för att jag har en del perenner från sommaren i krukor som behövde komma ner i marken, dels för att tre rosor var i behov av förflyttning och dels för att jag hade varit på blomsterlandet och handlat. Det jag hade skrapat ihop var: mina tre rosa rosor, jättedaggkåpa ifrån mammas trädgård, hostor köpta på loppis, kryddor ifrån sommarens krukplanteringar, bolltistel och silvermartorn köpta på trädgårdsmarknaden i Torshälla och alunrot ifrån Blomsterlandet.

Rabatt runt träd
Vi har två gamla päronträd på det som är vår södersida och även vår entrésida. De har hela sommaren haft en krage av tufsigt gräs runt sig och för att ändra på det tänkte jag börja här med att anlägga två rabatter.

Jag markerade ett cirkelformat område med hjälp av en spade och ett fastknutet snöre runt stammen. Skalade sedan av gräsmattan runt träden och luckrade upp jorden med en grep. Därefter fyllde jag området med planteringsjord och kogödsel, en säck av varje. Jag började med att plantera de tre rosorna som tidigare var helt inklämda under en annan gigantisk rosbuske. De har aldrig fått komma till sin rätta där så jag ser verkligen fram emot att få se dem blomma här i vår. Därefter planterade jag resterande växter, när jag väl hade klurat ut hur jag ville ha dem… =)

Sen återstår bara att göra rabattkanten. Typ det man egentligen borde göra först… men det, det gör jag sist i vår!

Heuchera, Paris, AlunrotAlunroten Paris fick flytta in.

Rabatt runt träd. Rabatt runt äppelträd, päronträd. Höst i trädgården. Mellispaus med mina två fantastiska medarbetare.♥

Rabatt runt träd. Rabatt runt äppelträd, päronträd. Höst i trädgården.Här ser ni den färdiga rabatten med bland annat ros, bollviva, daggkåpa och alunrot. Spontant rullade jag dit en sten som kom upp i samma veva då min sambo grävde ner kantsten vid infarten. Å det blev ju hur bra som helst! :)

Jag ska försöka hinna med två rabatter till innan marken är för hård. Då blir det en rabatt i rött och lila, och en i silver och vinrött.

Rabatt runt träd. Rabatt runt äppelträd, päronträd. Höst i trädgården.Vår blåbärsbuske som växer intill päronträden. Under hösten är den sprakande röd. Helt underbar!

Höstiga kramar
Amelie

7 Responses

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *